Bij Cultuurhuis Delft vinden we het belangrijk om samen te werken met anderen. Met partners in de stad maar ook met partijen buiten Delft. Zo versterken we elkaar én het culturele landschap. Sinds de zomer van 2023 hebben we weer veel mooie samenwerkingen opgestart, waar we heel trots op zijn. Ze draaien allemaal om ontmoeting, toegankelijkheid, verbinding en inclusie via cultuur.
Pionierskwartierfestival en Bijeenkomst Amateurkunst
Open Studio Delft is een broedplaats van muzikaal talent. Naast dat de muzikanten elke week week bij elkaar komen om samen te zingen, jammen, nummers te schrijven en muziek te arrangeren, treden ze ook regelmatig op, op verschillende plekken. Zo verzorgden ze deze zomer voor de 2e keer een groot deel van de muzikale programmering op het Pionierskwartierfestival. Tussen de buien door lieten de bandjes hun talenten zien op het buitenpodium. Daarnaast was Open Studio ook aanwezig bij de Bijeenkomst over amateurkunst van de Gemeente Delft, in HAL015. Er werd opgetreden maar ze kwamen ook aan het woord in een interview op het podium. Benieuwd naar de Open Studio, op 9 december treden ze op in HAL015.
Hogeschool Viaa Zwolle
Begin september kreeg Cultuurhuis Delft 30 studenten van de Hogeschool Viaa uit Zwolle op bezoek. Zij waren geïnteresseerd in de methodiek van Cultuurhuis Delft om communities te vormen en een divers publiek te bereiken. Theatermaker Marjet Roerink verzorgde een workshop buurtkok Ahmad kookte een Syrische lunch. Docente Linda de Haan: “We kregen terug van de studenten dat ze veel geleerd hebben. Met name om meer open te staan voor andere culturen en minder snel te oordelen. Het heeft veel indruk gemaakt, en gaf hen het besef uit welke bevoorrechte posities zij zelf soms komen. Maar ook de vriendelijkheid en de gastvrijheid die wij in jullie Cultuurhuis mochten ervaren was hartverwarmend. Je moet weten dat sommige studenten er echt over in hebben gezeten wat we zouden eten, en dat dat zo lekker was!”
Week van de Toegankelijkheid
Open Studio en het wijkkoor hebben begin oktober meegedaan met de Week van de Toegankelijkheid. Bij Cultuurhuis Delft vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de activiteiten die we organiseren. We merkten door onze deelname aan deze week ook dat we heel creatief zijn in het mogelijk maken dat iedereen mee kan doen, we zijn echte omdenkers. Deze week heeft ons ook ertoe aangezet om na te denken over de digitale toegankelijkheid van onze website. Hier willen we ook verdere stappen in zetten.
TreSonanz
In september en oktober werkten we samen met het operagezelschap TreSonanz. Zij maakten een opera gebaseerd op de Griekse tragedie Orfeo en Euridice, over Orfeo die zijn geliefde Euridice wil terughalen uit de dood. Zij leerden een groep van onze deelnemers in drie workshops alles over opera en deden zangoefeningen. Een andere groep ging onder begeleiding van Maaike Kalkhoven aan de slag met het maken van decorstukken in de vorm van grote witte vogels. Elke vogel droeg een herinnering of wens in z’n buik, over verlies, rouw en het leven. Als sluitstuk gingen we met z’n allen naar de operavoorstelling in HAL015. Een indrukwekkende ervaring, want het thema verlies raakt bij velen een gevoelige snaar, en organiseerden we bij Cultuurhuis Delft een week later nog een nagesprek met iedereen die daar behoefte aan had.
To Sea at The Crossroads
Expositiegalerij 38CC presenteert van 14 oktober t/m 7 januari een tentoonstelling van kunstenaar Lisandro Suriel: ‘To Sea at The Crossroads’. Een deel van de tentoonstelling speelt zich af in de publieke ruimte. Op verschillende hangen grote fotowerken van Lisandro Suriel, om zo verschillende delen van de stad met deze kunstwerken met elkaar te verbinden. Zijn kunstwerken zijn ook te zien bij de locaties van Cultuurhuis Delft, Abtswoude Bloeit, Buitengewoon, The Mall en KopieKoffie.
Highlight Festival
In samenwerking met festival Highlight geeft KITE op woensdagmiddag 13 december een workshop ‘live animaties maken’ bij Studio 015, een project van Cultuurhuis waar meiden van 10 t/m 17 jaar creatieve workshops van kunstenaars volgen. De live animaties maken ze op de iPad en projecteren ze op een muur, zodat je zelf in de bewegende wereld kunt stappen. De gemaakte animaties worden in februari 2024 onderdeel van een groot lichtkunstwerk op het festival Highlight. Er zijn geen kosten verbonden aan de workshop.
Theater de Veste
Dit jaar zijn we ook gestart met een mooie samenwerking met Theater de Veste. De kinderen van Culture Club Theater bezoeken regelmatig het theater. Zo lieten ze zich inspireren bij de voorstelling ‘Ik …eh ik’ van Het Houten Huis, voor iedereen die weleens vastloopt of in de war is. De kinderen gebruikten dit thema voor hun eigen eindvoorstelling. De deelnemers van Open Studio en het Creatief Atelier bezochten de voorstelling ‘De Plantage van mijn Voorouders’. Dit voorstellingsbezoek vormt de kick-off van ons aankomende project in het kader van het themajaar slavernijverleden. De jonge bands van de Open Studio timmeren hard aan de weg en zijn klaar voor een groter publiek. Zij verzorgden het voorprogramma bij de concerten van Ricky Koole en Sven Hammond. Ook kregen zij de kans om vragen te stellen deze artiesten tijdens een meet & greet.
Buurtfabriek
Achter de schermen zijn we druk met de ontwikkeling van de Buurtfabriek. Samen met onze partners CanIdream, DOK, de Rode Feniks en Delft voor Elkaar rollen we onze visie uit en werken we toe naar de kick-off van de pilot van de Buurtfabriek, een laagdrempelige plek in de wijk Buitenhof waar initiatieven gebundeld worden en iedereen terecht kan voor gezondheid, werk en inkomen, sport, cultuur, taal en talentontwikkeling.
Slavernijverleden
Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt herdacht dat de koloniale slavernij in 1873 officieel ten einde kwam. Samen met onze partner zijn we ook bezig met het ontwikkelen van een programma rond het slavernijverleden. Dit zal in 2024 meer vorm gaan krijgen.
Foto: Kunstwerk Lisandro Suriel in Abtswoude Bloeit. Fotograaf: Suzanne Vissers