Op zaterdag 18 maart is de spetterende eindmanifestatie van het stadsproject Woord & Draad. In het kader van De Delftse Blik neemt Woord & Draad één dag het museum over. Van 11 uur ‘s ochtends tot 22 uur in de avond is iedereen van harte welkom! Entree is gratis.
Programma
- Van 11.00 t/m 22.00 uur is de interactieve expositie van Woord & Draad te zien in de historische Van der Mandelezaal. Binnenlopen kan op elk moment.
- Vanaf 17.30 uur start er elk uur een theatertour door het museum, gevuld met persoonlijke Delftse verhalen. Deelnemen kan alleen op aanmelding. Er is beperkt plek in de tours, vol = vol.
Expositie Woord & Draad
Maar liefst 11 uur lang is de historische Van der Mandelezaal gevuld met Delftse verhalen verweven met textielkunst. Bewonder de Delftse Kleden en de Jurk van Delft die na 20 jaar speciaal voor deze expositie uit het depot van Museum Prinsenhof Delft zijn gehaald. Bekijk de Jas van Delft, gemaakt van persoonlijk geweven lapjes door bijna 100 stadsgenoten. Dwaal door de stad van textiel, bestaande uit kleine huisjes terwijl je luistert naar de verhalen van de makers via de koptelefoon.
De expositie is gratis te bezoeken tussen 11.00 en 22.00 uur. Binnenlopen kan op elk moment.
Ervaar de magie: In de expositie is ook ruimte om zelf aan de slag te gaan met handwerk. Ervaar hoe niets, losse stof en draad, in je handen iets wordt. Iets dat er eerst nog niet was. Leuk voor iedereen met én zonder ervaring, voor elke leeftijd.
Het Kleed van Delft: Niet te missen is het Kleed van Delft! Maandenlang weefden inwoners uit Delft samen met weefkunstenaar Bart Gorter hun eigen stof of kleding in het kleed op het weefgetouw. Het resultaat is een 15 meter lang kleed vol verhalen en herinneringen uit Delft.
Kleed van Delft is kado voor de stad: Om 15.00 uur wordt het Kleed van Delft officieel overhandigd aan Museum Prinsenhof Delft als kado aan de stad, aan wethouder Maaike Zwart en museumdirecteur Janelle Moerman. Iedereen is van harte welkom bij dit moment. We horen graag of je aanwezig bent.
Exclusieve theatertours
Beleef de verzamelde persoonlijke verhalen verweven met liefde voor textiel in een exclusieve theatertour. Door het museum heen vertellen, dansen, zingen en dichten Delftenaren hun verhaal en liefde voor textiel. Geniet van levend theater tussen de eeuwenoude schilderijen en objecten. Het avondprogramma is alleen te bezoeken na aanmelding. Deelnemen kan alleen op aanmelding. Er is beperkt plek in de tours, vol = vol.
Let op: vanwege de inrichting van het gebouw en de ruimtes in het museum is de tour niet geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn.
Over Woord & Draad
Het stadsproject Woord & Draad verweeft persoonlijke verhalen van Delftenaren met hun liefde voor textiel. Honderden Delftenaren hebben meegewerkt aan dit bijzondere community art project. Woord & Draad gaat vooral om verbinding. Niet alleen tussen textiel en podiumkunsten, maar vooral tussen de werelden van mensen die elkaar kruisen en ontmoeten.
Het begon maar liefst twintig jaar geleden. In 2002 borduurden 310 Delftse vrouwen onder leiding van kunstenaars Tonny van Sommeren en Christina Linaris Coridou samen de Delftse Kleden en de Jurk van Delft. In september 2022 startte theatermaker Marjet Roerink een eigentijds vervolg hierop met de naam Woord & Draad. Het project eindigt op zaterdag 18 maart 2023 met een manifestatie in Museum Prinsenhof Delft.
Woord & Draad is een initiatief van Stichting DelftsPeil. Met dank aan onze sponsoren, subsidiënten en partners: Gemeente Delft, VSB Fonds, Fonds 1818, De Schepper Delft Stichting, J.E. Jurriaanse Stichting, Hendrik Mullerfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Stunt, Expositieruimte 38CC, OPEN Delft, Museum Prinsenhof Delft, Open Studio Delft, Abtswoude Bloeit! en Cultuurhuis Delft.
Kijk voor meer informatie op www.woordendraad.nl en volg het project via @woordeendraad
Tijdens het event op 18 maart zullen er foto’s gemaakt worden. Deze worden gebruikt voor promotiedoeleinden en kunnen gedeeld worden op de communicatiekanalen van Museum Prinsenhof Delft en Woord & Draad.
Foto: Esther de Cuijper