Voor het nationale programma Delft West werd Nathalie van der Hak geïnterviewd. Dit interview verscheen in de inspiratiebundel ‘Creativiteit, lef en een lange adem’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Nathalie van der Hak is directeur van Stichting Delfts Peil, de penvoerder van Cultuurhuis Delft. Als Cultuurhuis Delft zijn we onderdeel van het nationale programma.
Hieronder lees je twee passages uit het interview:
Bepalende ontmoetingen
Wat leveren de inzet van de culturele activiteiten en ontmoetingen op? Van der Hak ziet impact op meerdere niveaus. “Wij helpen individuele buurtbewoners om zich gehoord en gezien te voelen. Dat draagt eraan bij dat ze gezonder en gelukkiger in het leven staan. Voor de een betekent dit dat hij of zij niet langer eenzaam is, de ander wordt wellicht behoedt voor het criminele pad. Uiteraard is dat positief voor de personen in kwestie, maar ook voor de omgeving. Het wordt prettiger en veiliger in de buurt.” Daarnaast hebben de ontmoetingen andere positieve effecten. Van der Hak ziet ze als middel tegen polarisatie, maar ook als gebeurtenissen die mensen op een ander spoor kunnen zetten.
Representatief en inclusief
Met bijna 15 jaar als directeur op de teller, mag Van der Hak een ervaren rot heten waar het gaat om het leveren van een positieve bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid door middel van kunst en cultuur. Heeft zij tips voor professionals die hier een start mee gaan maken? “Werk vraag gestuurd, bottom-up. Waar heeft de doelgroep behoefte aan? Pas als je dat in beeld hebt, kun je zinvolle dingen doen. Zorg er daarnaast voor dat je representatief bent voor de buurt, en inclusief. Wees herkenbaar voor de mensen en betrek ze erbij. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan in de praktijk nog best lastig zijn. Er zijn buurtbewoners die zelf moeilijk de weg weten te vinden richting voorzieningen, en die tegelijkertijd ook lastig te bereiken zijn. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen, of omdat ze instanties en organisaties wantrouwen. Het heeft dan weinig zin om huis aan huis een flyer of een brief door de bus te duwen. Ga naar de scholen, de winkel- centra en andere plekken waar deze mensen komen en ga met ze in gesprek. Dat is voor bepaalde groepen de enige manier om ze te bereiken. Het kost een beetje extra inspanning, maar als je daarmee voor iemand nieuwe deuren opent is het die moeite meer dan waard.”
Het hele interview lezen? Je vindt het hieronder
Foto: Rob Acket