Weef mee met Woord en Draad

Geplaatst op: 15 juli 2022

In september start Woord & Draad. Een project waarin persoonlijke verhalen van bewoners in Delft een podium krijgen en ambacht & textiel de rode draad vormen.

Woord en Draad

Woord en Draad

Foto: Bart Gorter.

In september start Woord & Draad. Dit is een project waarin persoonlijke verhalen van bewoners in Delft een podium krijgen en textiel de rode draad vormt. Woord en Draad is een vervolg op het textielproject ‘De Delftse Kleden’, waar ‘De Jurk van Delft’ onderdeel van was. De jurk werd geborduurd door 310 Delftse vrouwen afkomstig van 28 nationaliteiten, divers in leeftijden en achtergronden. Dit project vond precies 20 jaar geleden plaats in 2002. 

Woord & Draad

Woord & Draad is een community arts project onder regie van theaterregisseur en artistiek leider Marjet Roerink. Het wordt het een cross-over tussen podiumkunsten & textiel. Hiermee verbindt ze niet alleen twee kunstvormen maar vooral werelden van mensen die elkaar gaan kruisen en ontmoeten. Ambacht vormt letterlijk en figuurlijk de rode draad door het publiek. Tijdens het weven, borduren, breien, vilten en naaien worden verhalen opgehaald en gedeeld. Het eindresultaat is een voorstelling in Theater de Veste en een expositie in Museum Prinsenhof Delft, inclusief een levensgrote jas en een kleed waar alle Delftse bewoners in de loop van het project aan mee kunnen werken. Ook de oorspronkelijke Jurk van Delft van 20 jaar terug, die tot op heden zorgvuldig bewaard wordt in Museum Prinsenhof Delft, wordt geëxposeerd als getuigenis van 20 jaar culturele participatie.

Lees onder deze foto’s verder hoe het project Woord & Draad er precies uit gaat zien en welke activiteiten er worden georganiseerd. 

Project Delftse Kleden en De Delftse Jurk. Hierin werd veel gewerkt met borduren. Foto’s: Hannah Anthonysz.

Workshops weven

Vanaf woensdag 7 september starten de workshops voor Woord & Draad. Je leert hier de basis van het weven en werkt door kleine lapjes te weven (zogenaamde potholdersloom) mee aan de levensgrote jas. Je hoeft geen ervaring te hebben met weven of handwerken om mee te kunnen doen. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen of te begeleiden waar dat nodig is.

Marjet Roerink is daarnaast op zoek naar verhalen van de mensen achter het handwerken. Wat betekent het handwerken voor jou? Geeft het je rust, maak je iets voor een speciaal iemand of heb je een mooie herinnering. Het kan een groot verhaal zijn maar ook klein. Over eenzaamheid of juist troost. Over liefde over over verdriet.

Tijdens de workshops is er koffie, thee en lekkers. En veel gezelligheid! Er zijn geen kosten aan verbonden. Er zijn in totaal 16 workshops, op acht woensdagen en op twee locaties. Je kunt hiervan één workshop meedoen maar ook alle 16. Precies wat bij jouw agenda past! Je bent ook vrij om binnen te lopen tijdens de workshops wanneer het jou uitkomt.

  • Data: woensdag 7, 14, 21, 28 september en 5, 12, 19 en 26 oktober.
  • Locatie ochtendworkshops: Wijkcentrum The Culture aan de Mozartlaan 670. Tijd: Van 09:30 t/m 11:30 uur
  • Locatie middagworkshops: Abtswoude Bloeit aan de Aart van der Leeuwlaan 332. Tijd: 14:00 t/m 16:00 uur.

Officiële kick-off Woord & Draad 

De officiële kick-off van Woord & Draad vindt plaats tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september. In de machinekamer in het Vakwerkhuis maak je kennis met de wereld van het weven en worden verhalen uitgewisseld. Doe mee en maak je eigen weefpatroon in onze doorlopende workshop door kunstenaar Bart Gorter. De workshop kan gevolgd worden door iedereen! Er is naast de workshop ook werk van Bart Gorter te zien in de ruimte en er ligt een lange gewoven loper naar de entree van de machinekamer. Iedereen is van harte welkom langs te komen!

  • Data & tijden: zaterdag 10 (12:00 – 17:00 uur) en zondag 11 september (12:00 – 17:00 uur)
  • Locatie: Vakwerkhuis aan de Professor Snijdersstraat 2
woord en draad

Stadscollectie textiel

In november is Woord & Draad te vinden in Expositieruimte 38CC. Hier wordt van 5 t/m 19 november een stadscollectie opgebouwd en tentoongesteld in een levensgrote letterbak met vakjes. Alle inwoners van Delft zijn welkom om hun eigen handgemaakte textielwerk hier te exposeren. Dit kan een ingelijst borduurwerk zijn maar ook kleding, poppetjes, haakwerk, quilts, etc. Alles wat met textiel te maken heeft is welkom! Kom jij ook jouw werk exposeren? De feestelijke opening van de collectie is op woensdag 5 november 16:00 uur. Op zaterdag 19 november kan iedereen zijn/haar werk weer ophalen tijdens een afsluitende borrel. Naast de stadscollectie worden ook Delftse Kleden en De Jurk van Delft van 20 jaar geleden hier geëxposeerd.

  • Data: zaterdag 5 t/m zaterdag 19 november
  • Locatie: Expositieruimte 38 CC aan de Papenstraat 5
  • Openingstijden: woensdag t/m zondag 13:00 t/m 17:00 uur

Het Kleed van Delft in progress

Tijdens drie weekenden in november is beeldend kunstenaar Bart Gorter samen met zijn weefgetouw te vinden in 38CC. Alle inwoners van Delft kunnen langskomen met een stuk stof, kleding of wol met herinneringen en verhalen. Dit materiaal zal Bart samen met de bezoeker ter plekke inweven het ingeregen weefgetouw. Zo ontstaat een groot kleed van levensverhalen en herinneringen: Het Kleed van Delft. De tijdens het weven ontstane gesprekken worden door Marjet Roerink opgetekend en deels verwerkt in de grote finale. Kom langs om Bart Gorter live aan het werk te zien en neem jouw stuk textiel met herinneringen mee.

  • Data: 5, 9, 12, 16 en 19 november
  • Locatie: Expositieruimte 38 CC aan de Papenstraat 5
  • Openingstijden: woensdag t/m zondag 13:00 t/m 17:00 uur

Muzikale Vertelvoorstelling in Theater de Veste

Op zondag 20 november is de voorstelling van Woord & Draad in Theater de Veste. In de theatervoorstelling vormt het ambacht de rode draad. De persoonlijke verhalen over wat handwerk voor iemand betekent worden op diverse manieren verteld. Live gesproken maar ook d.m.v. muziek, zang, audiofragmenten, dansfrases, film en andere kunstuitingsvormen. De presentator van de avond vertelt, zingt en beweegt zich langs de personen op het podium en vormt daarmee de structuur en de lijm in de collage van verhalen. Ze zal gekleed gaan in een levensgrote jas, die als een stellage om haar heen zit. Een jas, samengesteld uit de persoonlijk geweven stukken stof met verhalen en herinneringen van de spelers en deelnemers van handwerkgroepen.

  • Datum: zondag 20 november
  • Locatie: Theater de Veste aan de Asvest 1

Eindmanifestatie in Museum Prinsenhof Delft

Het Kleed van Delft wordt in maart 2023 getoond in Museum Prinsenhof Delft met theater-, film-, dans- en muziekfragmenten, waar nieuwe verhalen van mensen met interesse voor ambacht en textiel in de loop van de tijd door Marjet aan toegevoegd zijn. Er komt een live opening van de tentoonstelling bestaande uit De Jurk van Delft van destijds (2002) en de inmiddels nieuw gemaakte Jas van Delftse verhalen én Het Kleed van Delft van 2022-2023.  Na afloop gaat alles terug in het depót. 

  • Datum: maart 2023
  • Locatie: Museum Prinsenhof Delft aan het Sint Agathaplein 1

Meer weten of meedoen? 

Alle inwoners van Delft zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het project Woord & Draad. Het is een project voor en door alle Delftenaren en Delvenaren. Heb je vragen of wil je je ergens voor aanmelden? Mail dan naar aanmelden@cultuurhuisdelft.nl.

In Woord & Draad gaan we veel aan de slag met weven. Foto’s: Bart Gorter.

Deel dit bericht