Proeftuin Haaglanden 2020

Geplaatst op: 19 mei 2021

Het traject Proeftuin Haaglanden werd in mei 2021 afgesloten. Het vervolgtraject is een waardevolle samenwerking met andere cultuurankers.

Cultuurankers

Proeftuin Haaglanden

Op 3 maart was de slotbijeenkomst van de ‘Proeftuin Haaglanden’, waar Cultuurhuis Delft in 2020 aan deelnam, en op 20 mei wordt de publicatie gepresenteerd. We kijken terug op een zeer geslaagd traject. Met de proeftuin wil het Ministerie van OC&W ervoor zorgen dat het cultuurbeleid bij de tijd blijft, aantrekkelijk én toegankelijk blijft voor iedereen in de samenleving. Precies waar Het Cultuurhuis Delft ook voor staat.

Cultuurankermethodiek regio Haaglanden
In de Proeftuin vormt Het Cultuurhuis Delft één van de cultuurankers in de regio Haaglanden. Een cultuuranker is een locatie in de wijk die bruggen slaat tussen de bewoners en cultuur. Mede door onze deelname aan de Proeftuin hebben we in de wijken Buitenhof en Voorhof, ondanks de coronacrisis, een bruisend programma kunnen neerzetten op de locaties Delfia en Abtswoude Bloeit. Gevuld met ontmoetingen en verbinding. Het Cultuurhuis Delft heeft daadwerkelijk een anker gevonden in de wijken en is in 2021 niet meer weg te denken. De prettige samenwerkingen met onze partners en bewoners in de wijk hebben hier uiteraard aan bijgedragen.

Duurzame samenwerking
Een belangrijk onderdeel van de Proeftuin was de kennisuitwisseling tussen de Haagse cultuurankers en de andere deelnemende steden. Dit hebben wij als zeer waardevol ervaren voor Het Cultuurhuis Delft. Ook hebben we samen een programma gemaakt, dat smaakt naar meer. We hebben daarom besloten om deze samenwerking voort te zetten in een kleinere samenstelling met Theater de Vaillant en het Laaktheater.

Hoe breng je cultuur dichtbij de mensen?
Deze vraag heeft de Proeftuin samen met culturele instellingen in regio Haaglanden onderzocht. Dit heeft veel nuttige tips, kennis, ervaringen en samenwerkingen opgeleverd. De belangrijkste conclusie:

Er is niet één methode voor succesvol omgevingsgericht en vraaggestuurd werken. Wel moet je vol overgave blijven investeren in de relatie met je buurtbewoners.

Publicatie Cultuurankermethodiek regio Haaglanden
De Proeftuin heeft ook een publicatie opgeleverd. In deze uitgave wordt het proces beschreven en praktische kennis gedeeld. De publicatie wordt op 20 mei 2021 in een landelijke sessie online gepresenteerd bij het LKCA en is daarna ook digitaal in te zien. Download de publicatie via de knop hieronder (12,6 MB).

Deel dit bericht